juli 2020

Ontwerp-zonder-titel-2-kopie-2

Waarom een powernap voor een duursport atleet goed is.

Naps reduceren training stress.

Ze geven je creativiteit een boost, ondersteunen je geheugen, verhogen je seks drive en houden je jonger. Enkele van de meest historische figuren als Albert Einstein, Winston Churchill,Leonardo da Vinci,John F. Kennedy,Sir Isaac Newton,waren grote fan van Power Nap.

Vele sporters, topsporters, zakenmensen van deze tijd plannen powernap in desondanks de drukte van onze maatschappij. Power Naps zijn een skill,… in het begin kan het moeilijk zijn om je te dissociëren van het moment van de dag om volledige tot rust te komen..

Relax, alles vraagt oefening lukt dit niet onmiddellijk kan je je ademhalingsritme naar een tempo van 4 tellen bij de in ademhaling 2 tellen aanhouden en 6 tellen bij de uitademhaling brengen.. Dit tempo van ademhaling zal je sneller in het parasympatisch systeem brengen (rest digest). Waardoor je vlotter tot innerlijke rust kan komen. Je moet het zien als een snelle chargering van je hersenen en lichaam wat je zal in staat stellen om de Power Nap te verlaten met meer focus en vitaliteit.

Het uiteindelijke doel is om van lichte tot REM-slaap te gaan in enkel dertig minuten. Je lichaam verlaten en het gevoel geven dat je juist acht uur horizontaal gelegen hebt. Indien je bij je eerste powernap merkt dat je pas na enkele uren terug bijkomt moet dringend je nachtrust wat verlengen of de kwaliteit ervan bewaken.

Veel fun met het oefenen en is echt niet dat je dit dagelijks moet toepassen maar geef het bij momenten een prioriteit.

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke coaching om jouw doelen te helpen verwezenlijken? Contacteer me en we stippelen een traject op maat uit!

Precut.00_00_00_16.Still028

Voeding als geheim ingrediënt van duursport prestaties.

Als sporter stel je doelen!

Je wil het maximum uit jezelf halen en daar train je hard voor. Juiste voeding geeft je energie om je trainingsdrive te versterken. Tijdens een training ga je soms tot het uiterste om je lichaam nadien te voeden voor een optimaal herstel. Dankzij de juiste balans in koolhydraten, eiwitten en vetten worden je energievoorraden aangevuld zodat je zowel fysiek als mentaal ten volle kunt recupereren. 

Wat de ideale verhouding is hangt af van o.a je lichaamsbouw, het type sport, de intensiteit en het volume van je trainingen. Elke atleet is uniek en reageert anders op voeding. 

ONE SIZE DOESN’T FIT ALL WHEN IT COMES TO FOOD 

Het is dus heel belangrijk om op zoek te gaan naar wat jou lichaam exact nodig heeft. Durf ook te gaan periodiseren in je sportvoeding. Met andere woorden heb je bijvoorbeeld morgen een rustige training gepland eet dan deze avond en morgen ochtend wat minder koolhydraten. Wanneer er trainingen met hoge intensiteit op je planning staan shift je het aandeel aan koolhydraten omhoog. 

Bullet points:

 • Periodiseer met je koolhydraten 
 • One size doesn’t fit all
 • Ga voor variatie 
 • Enjoy food 
 • Gezonde eetgewoontes = je goed praktisch en sociaal organiseren
 • Don’t stress about food

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke coaching om jouw doelen te helpen verwezenlijken? Contacteer me en we stippelen een traject op maat uit!

Precut.00_00_12_12.Still009

Praktische tips voor zwemmen in open water

Het zwemmen in open water zorgt bij veel triatleten voor extra stress en angst. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

 • Ga je eerste keer met ervaren open water zwemmers aan de slag zodat ze je kunnen begeleiden tijdens dit avontuur.
  Laat je goed adviseren bij het aankopen van een wetsuit. Een goede wetsuit zal zeker voor de minder geoefende zwemmer voor een betere lichaamspositie in het water zorgen.
 • Ga voor de juiste zwembril. Bij mooi weer kan dit met gespiegelde lenzen zijn en bij minder goed weer ga je voor heldere lenzen.
  Doe enkele dry land oefeningen zodat je lichaamstemperatuur al verhoogd vooraleer je het water induikt.
 • Start je training progressief en focus je net zoals in het zwembad op je werkpunten. We denken dan aan je catch, halve bril, rotatie, relax.
  Stop regelmatig enkele slagen polo crawl erin zodat je oriëntatie klopt. Je zou niet de eerste zijn die van zijn baan afwijkt.
 • Ga voor een 1/3 ademhaling zodat je een symmetrische stijl kan aanhouden. Visualiseer je parcours dat je wil zwemmen.

Enjoy sea life.

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke coaching om jouw doelen te helpen verwezenlijken? Contacteer me en we stippelen een traject op maat uit!

Precut.00_00_34_04.Still021

Mijn 3 gouden regels bij het coachen van duursporters

Als coach ga ik dagelijks aan de slag met duursporters die zich willen voorbereiden op die ene wedstrijd. Ervaring leert me dat coaching op heel diverse vlakken nodig is om uiteindelijk die langverwachte marathon te kunnen uitlopen. Daarom werk ik in elk coachingstraject volgens drie gouden regels.