Mijn 3 gouden regels bij het coachen van duursporters

Regel 1: ga voor balans

Elke coach werkt graag opbouwend met een atleet. Van een halve Ironman tot een ultrabikerace … als ik jouw doelstellingen ken, kan ik samen met jou op zoek naar de ideale balans tussen snelheidswerk en uithoudingsvermogen. De exacte balans verschilt van atleet tot atleet. Trainen op korte of langere afstanden, je capaciteit, … ze spelen allemaal mee. Daarom is een geïndividualiseerde aanpak essentieel.

In de praktijk zie ik vaak twee types atleten. Enerzijds is er de atleet die altijd op snelheid zou trainen, met een gebrek aan uithoudingscapaciteit als gevolg. Aan de andere kant hebben we de atleet die altijd rustig trainingen afwerkt en maar zelden uit zijn comfortzone komt. Het gevolg is dat een versnelling of een iets hogere zone (ongekend energiesysteem) zeer lastig aanvoelt. 

Regel 2: vertel de coach (bijna) alles

Iedere atleet moet je op een andere manier gaan coachen. Wat is het sportverleden? Doelstelling? Blessures? Job? Gezinssituatie? Als coach vind ik het essentieel om met deze zaken rekening te houden.

Hoe langer je een atleet traint, hoe beter je zijn recuperatie en adaptatie per trainingsprikkel kan inschatten. Ook de totale belastbaarheid is bij iedere atleet anders. Goede communicatie is een must, zodat ik als coach snel kan bijsturen! Dit kan gaan over werkpunten bij voeding, tips voor extra herstel of aanpassingen bij opkomende kwaaltjes.

Regel 3: progressie komt niet zomaar

Een specifiek opgebouwde conditie onderhouden gebeurt aan de hand van terugkerende trainingsprikkels. Zo wordt het niveau behouden en kan op andere trainingsparameters verder progressie worden gemaakt.

Het lichaam van een atleet past zich aan de extra stimulans aan. Wanneer het lichaam telkens dezelfde stimulans ervaart, zal de reactie veel minder zijn. Ik zie in de praktijk vaak dat atleten dezelfde snelheid of wattages duwen tijdens hun trainingen en toch nog progressie verwachten. Een goede training moet echter afwisselend zijn in snelheid en duur, afhankelijk van je doelstelling. Volg je gevoel tijdens je training en gebruik data als feedback.

“Strive for progress, not perfection”

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke coaching om jouw doelen te helpen verwezenlijken? Contacteer me en we stippelen een traject op maat uit!


Reageer op dit bericht