Geert Lammertyn

Overzicht van blogs

close
Written by Geert Lammertyn
on oktober 28, 2020

Wat is Self Myofascial Release (SMR)?

Het fasciale system (beter bekend als bindweefsel) kun je zien als een groot laken dat alle botten, spieren, organen en zenuwen omhult. Het zorgt ervoor dat alles met elkaar in verbinding staat, van je tenen tot aan je hoofd.

Als het bindweefsel beschadigd raakt, bijvoorbeeld door sport en/of krachttraining, zal dat betekenen dat er elders in je lichaam getrokken wordt aan het laken.

De plekken waar je bindweefsel beschadigd is worden dik, komen vast te zitten en raken in de knoop. 

Self myofascial release is een onmisbaar onderdeel bij het behalen van optimale prestaties, het ontwikkelen van een sterk lichaam en het voorkomen van blessures!

Zorg goed voor jouw fascial system door middel van de foam roller,triggerpoint bal, en activatie oefeningen samen met een FST behandeling op regelmatige basis.

Wat betekent dat voor jou als je er niets aan doet? Een veel langzamer herstel, mindere prestaties kunnen leveren, een beperking van de mobiliteit, grote kans op een  blessure, vooral een spierscheuring!

Voordelen van Self Myofascial Release

Één van de belangrijkste voordelen van self myofascial release is het verbeteren van de kwaliteit van de spieren door het verwijderen van triggerpoints, verklevingen en knopen in de spieren.

Deze triggerpoints kun je verwijderen door het geven van druk door middel van het eigen lichaamsgewicht op bijvoorbeeld een foam roller of een honkbal. Als je een knoop in de spier hebt dan kun je deze niet verwijderen door te gaan stretchen. Self myofascial release zal deze knopen en littekenweefsel wel verwijderen.

Wanneer je de knopen en littekenweefsel niet verwijderd leid dit tot een beperking in mobiliteit en daarna uiteindelijke tot een blessures.

Een voorbeeld: 

Wanneer je in een elastiek een knoop legt en je gaat eraan trekken dan gaat de knoop alleen maar strakker zitten. Dit is hetzelfde principe wanneer je de spieren gaat rekken en strekken, wat helaas nog steeds veel te veel gedaan wordt en op de verkeerde momenten.

Ontwerp zonder titel-4-2

Meer info over Foam Rollen kan je terug vinden bij Blackroll.

 

Laat ons weten wat je van dit bericht vond.

Plaats uw commentaar hieronder.

You may also like: