Geert Lammertyn

Overzicht van blogs

close
Written by Geert Lammertyn
on oktober 01, 2020

Altijd maar ontstekingen?

Er is nochtans een relatief eenvoudige manier om de meeste chronische sport- en hardloopblessures te voorkomen.

Ontwerp zonder titel kopie 2

De voornaamste oorzaken van sportblessures: overtraining, slaapgebrek en een te grote inname van cafeïne en geraffineerde suikers zijn veelvoorkomende oorzaken van chronische sport- en hardloopblessures. Stress is echter de boosdoener bij uitstek en daar is een duidelijke wetenschappelijke verklaring voor.

Stress brengt de hormonenbalans in ons lichaam danig in de war en zorgt voor een verhoogde cortisol concentratie. Cortisol, het zogenoemde “stresshormoon”, werkt op haar beurt een verlaagde insulinegevoeligheid bij het weefsel in de hand. Die insulineresistentie bemoeilijkt dan weer de opname van glucose in de cellen. Die glucoseopname is echter cruciaal voor onze energieproductie en het zelf herstellend vermogen van onze gewrichten.

Ons lichaam gebruikt namelijk glucose om glucosamine aan te maken, een aminosuiker met lichte ontstekingsremmende eigenschappen, die ook de aanmaak van chondroïtinesulfaat stimuleert. Dat is de stof die ons lichaam zelf aanmaakt om de kraakbeenstofwisseling te normaliseren en kraakbeen aan te maken en te herstellen.

Samengevat:
Meer stress 🔜 meer cortisol 🔜 minder glucose absorptie 🔜 minder aanmaak van glucosamine 🔜 verminderde kraakbeenproductie 🔜 meer kans op aanslepende sport- en hardloopblessures. 

 

Ontwerp zonder titel kopie-2

Wat met ontstekingsremmers?

We zijn geen voorstanders van medische ontstekingsremmers. We adviseren eerder hoge dosissen curcuma, omega 3 vetzuren Van Strong Supplies. Dit in combinatie met gevarieerde voeding, stressmanagement, voldoende slaap en een geperiodiseerd trainingsplan en actieve vormen van herstel zoals mijn favoriet sauna. Ook los zwemmen, yin yoga, mediatie en visualisaties staan regelmatig op trainingsplannen van onze atleten die we begeleiden.  

Ontwerp zonder titel-3

 

Laat ons weten wat je van dit bericht vond.

Plaats uw commentaar hieronder.

You may also like:

herstel

Fascial Stretch Therapie voor duursporters

  Wat is Fascial Stretch Therapy (FST)?

herstel

Welkom in onze Miss Yin & Mr Yang Studio

 

herstel

Self Myofascial Release

Wat is Self Myofascial Release (SMR)?