Geert Lammertyn

Overzicht van blogs

close
Written by Geert Lammertyn
on oktober 09, 2020

Breathe. Let go.

Bewuster met je ademhaling omgaan zal je helpen om je recuperatie te versnellen, je voeding beter op te nemen en je stressbehendigheid een upgrade te geven. Ademwerk is een fysieke bezigheid, dus helpt het je afleidende gedachten uit je hoofd te zetten. Ademwerk geeft rust, maar het is niet altijd makkelijk. De uitdagingen die het met zich meebrengt, zijn onderdeel van het proces. 

Wat is stressbestendigheid?

Stressbestendigheid is wanneer je in stressvolle situaties rustig kunt blijven en nog steeds optimaal kunt presteren.

Waarom is stressbestendigheid belangrijk?

Het leven van de meeste mensen in de westerse wereld is behoorlijk stressvol. Als we deze levensstijl combineren met training stress (TSS) en daardoor onvoldoende herstellen kan het voor ons lichaam teveel worden en komen we nog zelden in ons parasympatisch (rest - digest) systeem. Door langdurige perioden in ons sympathisch (fight or flight) systeem te zitten geraken we onder gerecupereerd met overtraining - burn-out als gevolg.

We trainen onze spieren, we trainen ons cardiovasculair systeem maar is het dan niet meer dan normaal om onze "MIND" ook te gaan trainen?
Probeer dit ADEMWERK.

Hieronder beschrijven we een effectieve ademhalingsoefening die voor mij dagelijkse kost is. Je kunt ze gebruiken om kalmer te worden en om na een workout sneller naar parasympatisch systeem te gaan om zo je herstel in de hand te werken.

Voorbereiding op ADEMWERK.

Je wilt jezelf tot rust brengen en meer energie voelen. Je begint deze oefening met de volgende stappen:

 1. Neem een comfortabele houding aan, ga op een stoel zitten of rechtop op een kussen. Je kunt er ook bij gaan liggen. 
 2. Sluit je ogen.
 3. Kijk omlaag (ja, dat kan ook met ogen dicht).
 4. Maak het jezelf makkelijk in deze houding .
 5. Strek je schouders naar achteren.
 6. Breng je bewustzijn naar kalmte, evenwicht, gemak, stilte, vrede, hoop als je merkt dat je gedachte afdwalen, breng ze dan gewoon vriendelijk en zachtjes terug naar kalmte, evenwicht,...
 7. Wordt je nu bewust van je natuurlijke ademhalingspatroon. Forceer je adem niet. Oefen geen druk uit maar word je gewoon bewust van je natuurlijke ademhalingspatroon. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Als je inademt, voel je je buik uitzetten (dus niet je borst). Als je uitademt, voel je je buik intrekken. Ga hiermee door in je eigen tempo. Als je inademt, voel dan dat je positieve, nieuwe energie laat binnenstromen. Als je uitademt, voel dan dat je negatieve energie verwijdert. 
 8. Nadat je jezelf hebt voorbereid op ademwerk zoals hierboven beschreven, doe je het volgende: Adem in door je neus terwijl je tot 4 telt. Doe dit in je eigen tempo. Houd de adem 4 tellen vast. Adem in 6  tellen uit door je mond en eindig met een "s" klank. Herhaal dit in totaal 10 keer. 
 9. Ga na bovenstaande oefening je ademhaling enkel gaan observeren voor enkele minuten en ga dan terug 10 maal bovenstaande oefening gaan uitvoeren. 
 10. Ga terug je ademhaling gaan observeren en telkens als je gedachten afdwalen keer je met je volle aandacht terug naar het observeren van je ademhaling. 
 11. Have fun :) 

Ontwerp zonder titel-2-Nov-05-2020-04-07-29-14-PM

Ademwerk integreren in je dagelijkse routine.

Ademwerk of noemt het meditatie  werkt het best als je het dagelijks doet. Zet daarom vaste meditatiemomenten in je agenda. Begin je dag met een schone lei. Kies daarom voor mediteren in de ochtend. 

Wat doet meditatie?

Meditatie is een proces waarbij je jouw geest traint om zich te concentreren in het nu en je gedachten te gaan observeren zonder er dieper op in te gaan. Het is een sterke methode om in het ‘nu’ aanwezig te zijn. Hoe vaker je het doet, hoe eenvoudiger en sneller jij de staat van het ‘nu’ bereikt. Het bijzondere aan meditatie is dat je het ook tijdens het trainen kan gaan toepassen en tijdens alle dagdagelijkse taken die je vooral op automatische piloot doet ga je dit nu met meer bewustzijn gaan uitvoeren. 

Extra tip: 

Ga er zeker ook eens mee aan de slag gedurende je ontbijt, lunch of avondmaal. Proef je eten, wees dankbaar en neem er je tijd voor. 

Ontwerp zonder titel-2 kopie 2-1

“Meditation is a vital way to purify and quiet the mind, thus rejuvenating the body.”     – Deepak Chop

Laat ons weten wat je van dit bericht vond.

Plaats uw commentaar hieronder.

You may also like:

herstel

Fascial Stretch Therapie voor duursporters

  Wat is Fascial Stretch Therapy (FST)?

herstel

Welkom in onze Miss Yin & Mr Yang Studio

 

herstel

Self Myofascial Release

Wat is Self Myofascial Release (SMR)?