PSDtoHUBSPOT News Blog

This Blog Template is created by www.psdtohubspot.com

close

Subscribe to Email Updates

Popular Stories

Sporten zonder blessures?
Ademhaling als recuperatie tool
Mijn favoriete gerecht
Voldoende slapen is essentieel!
Het is meer dan enkel trainen.
Written by Geert Lammertyn
on oktober 05, 2020

Voldoende slaap is een essentieel onderdeel!

Slaap is van levensbelang voor het herstel van lichaam en geest na alle activiteiten overdag. Afhankelijk van ons recuperatievermogen, onze recuperatiesnelheid en de graad van inspanningen die we leverden tijdens de dag, hebben ons lichaam en onze geest meer slaap nodig.

Slapen en sport
Sporters vergen meer van hun lichaam dan niet-actieve mensen. Zowel amateur- als professionele sporters hebben nood aan meer nachtrust. Slapen en sport zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Enerzijds is er de mentale inspanning en vraagt het doorzettingsvermogen van de geest om lichamelijke activiteiten vol te houden en bepaalde prestaties neer te zetten. Anderzijds worden de spieren belast en vragen de spiercellen meer energie en dus meer rust om te recupereren.

Ontwerp zonder titel kopie 2-1Recuperatie pyramide

Onderzoek over belang van slapen bij basketters.
Een studie aan de Stanford University onderzocht het belang van slapen bij een basketteam. De studie toonde aan dat slaap onderschat wordt bij (top)sporters en dat het wel degelijk invloed heeft op het verbeteren van de lichamelijke prestaties.Bij goed en voldoende slapen (minstens 8 uur per nacht) zagen de onderzoekers een verbetering in de algemene conditie en een sterkere mentale ingesteldheid bij de basketters. Het groeihormoon dat tijdens de slaap wordt aangemaakt, stimuleert ook de spiermassa en is ook belangrijk voor het herstel van de spieren bij overbelasting en zware trainingen.

Invloed van slaap op blessures
Minder dan 8 uur per nacht slapen zorgt voor een verhoging van 1,7 maal meer kans op blessures in vergelijking met iemand die meer dan 8 slaapt.

 

Athletes who sleep on average less than 8 hours per night are 1.7 times more likely to have injury compared to those who sleep more than 8 Hours!-1

Enkele slaap tips:
Geen koffie na 16:00, hydrateer voldoende, digitale detox voor het slapen gaan, lichte stretching voor het slapen gaan in combinatie met meditatie of ademhalingsoefeingen.

Alsook kan het zeer goed zijn om één uur vroeger op te staan. Nu vraag je je zeker af waarom? Wanneer we dag beginnen met een rustige mind door dat we ons van s'morgens vroeg al niet moeten beginnen opjagen zal dit uiteindelijk ervoor zorgen dat we tegen de avond veel makkelijker kunnen gaan ontspannen en sneller in onze diepe slaap vallen en dit kunnen herhalen. 

 

Sleep is an investment in the energy you

need to be effective tomorrow. 

 

Let Us Know What You Thought about this Post.

Put your Comment Below.

You may also like:

herstel

Ademhaling als recuperatie tool

Breathe. Let go.

herstel

Sporten zonder blessures?

Altijd maar ontstekingen?

herstel

Waarom een powernap?

Naps reduceren training stress