Wat is core stability?

Core stability staat voor rompstabiliteit. Dit is een combinatie van spierbalans en -kracht in het midden van het lichaam. Core stability bestaat uit 2 belangrijke termen: core & stability. Als we over ‘core’ spreken praten we over de romp. Deze bestaat uit rug-, buik-, bil- en heupspieren. Als we over stability spreken praten we over stabiliteit.

Het is belangrijk om de juiste stabiliteit te creëren voor de romp. Dit houdt in dat je core dusdanig getraind is, dat het de rest van het lichaam kan aansturen, zonder dat het klachten veroorzaakt. Ook zullen lichamelijke prestaties beter worden als je een goede core stability hebt. Dit geldt voor zowel prestaties in het dagelijks leven als voor sportieve prestaties.

Waarom is een goede core stability belangrijk?

Een sterke core is belangrijk voor verschillende redenen. Het voorkomen van blessures, het verbeteren van sportprestaties én een betere lichaamshouding; zowel staand als zittend. 

Voorkomen is beter dan genezen en door het versterken van de romp kun je ervoor zorgen dat verschillende klachten minder snel zullen ontstaan. Zo zullen klachten aan de rug, liezen, hamstrings, knieën en enkels minder snel ontstaan als de core stability in de juiste balans is.